Pretraga
Close this search box.

Od 1938.

Voja, radnja sa velikom istorijskom tradicijom koja nije nastala preko noći niti je nastala u ovom veku. Tradicija koja našu familiju povezuje sa satovima je stara skoro 100 godina sa početkom još davne 1938. godine.
Sve je počelo još i pre te izvesne 1938. godine kada je Božidar Jovanović počevši kao putujući trgovac koji je prodavao i popravljao satove, živeo je u Miloševcu ili kako ga je on nazivao „Miloševac Smederevski“. Svoje znanje je stekao samuk vežbajući na džepnom satu koji idalje poseduje familija Jovanović.

Njegova priča je toliko opširna od Nemačkih logora, pričama koje su mu se dešavale u Sarajevu u vreme ratnog perioda pa čak i posle svega toga uspeo je da zadrži ogromnu ljubav prema satovima i da poštuje njihovu vrednost.

U to vreme za njega se govorilo da je jedini sajdžija od Beograda do Kragujevca.

VOJA

Njega je nasledio čuveni Vojislav Jovanović VOJA koji je i započeo sa radnjom koja i dan danas postoji. Vojislav Jovanović rodjen 25. januara 1929. godine, školovani je sajdžija velikog kvaliteta za svoj posao.

Voja je tokom života menjao lokacije radnje, selio se u veće gradove, prvo je to bio Miloševac potom Smederevska Palanka i na kraju Smederevo gde je i umro 2. septembra 1999.

Ljubav prema satovima je dobio od svog oca, čak je uspeo i da ga dostigne u svom zanatu i poboljša porodični biznis otvaranjem prve radnje u Miloševcu.

Imao je veće ambicije i ciljeve koji su ga navodili da nastavi ka većim gradovima poput Smederevske Palanke i Smedereva.

Njegove radnje su nasledili njegova dva sina Milorad i Milivoje Jovanović.

Nasledstvo

Radnju u Smederevu je nasledio njegov stariji sin Milivoje Jovanović, sa radnim stažom većim od 50 godina.

Njemu se pridružio i njegov stariji sin Slavoljub Jovanović. Zajedno trenutno rade u radnji „Voja“ u Smederevu sa dosta ozbiljnijim znanjem o satovima u odnosu na prethodne generacije.